Da. Sistemele de purificare Blueair pot inlatura gazele, fumul si compusii volatili organi cum ar fi fumul de tigara, gaze industriale, gaze de esapament, gaze produse de ardere sau eliberate de materiale de constructie sintetice, sau mirosuri de mancare.

Filtrul standard HEPASilent™ este facut din polipropilena, care filtreaza mecanic particulele aeropurtate. Pentru a maximiza eficacitatea filtrului particulele sunt incarcate negativ electrostatic inainte de a ajunge la filtre.

Filtrul optional SmokeStop foloseste un mediu de carbon activ pentru a filtra gaze si mirosuri. Recomandam acest filtru imbunatatit pentru mediile in care eliminarea fumului, a gazelor si mirosurilor este necesara. Astfel de medii pot fi bucatarii, sali de mese, baruri, restaurante, camere de hotel, locuri de munca unde se folosesc vopseluri, sau adezivi, alte spatii industriale, sau case de locuit aflate in zone urbane expuse la poluare exagerata.

Cum ajung gazele in interior? Pe langa aerul din zona in care locuim sau muncim, care poate fi poluat peste limitele admise, vezi cazul Bucurestiului, fumul de tigara sau mirosurile aferente pregatirii si servirii mancarii, utilizare de produse de curatare facute din chimicale, de pesticide si aerosoli de diverse tipuri fac ca expunerea noastra la poluanti gazosi sa creasca si in spatii bine sigilate sau indepartate de poluarea urbana.

Alte gaze sunt introduse in interior cand plasticul, cleiul, sau alti compusi din materialele sintetice de constructii, pardoseli sau mobilier elimina particule in aer intr-un proces numit “outgassing”, un tip de sublimare.  De asemenea, gaze de combustie provenite de la sistemele de incalzire pot fi prezente in aerul pe care il respiram la interior.

Acest tip de sublimare/Outgassing poate reprezenta o problema speciala cu tapiteriile sau mochete/covoare sintetice, vopseluri, sau alte tratamente ale peretilor, sau chiar cu mobilierul care poate contine formaldehida sau alti compusi care se elibereaza in aer.

Toate aceste gaze pot fi factori de risc pentru o serie de afectiuni legate de poluarea aerului, de la afectiuni respiratorii la alergii si afectiuni vasculare. Chiar si mirosurile puternice sunt cunoscute a afecta in mod negativ pe cei care sufera de astm.

Ca raspuns, Blueair ofera doua nivele de protectie fata de potentialele probleme de sanatate asociate poluantilor gazosi – filtrele de particule standard si filtrele aditionale Smokestop.