Un micron (micrometru) este a mia parte dintr-un milimetru ( 1/1000 mm). Marimea particulelelor aeropurtate este de obicei descrisa in microni. In general ochiul uman poate distinge particule pana la 25 de microni.

Pentru a intelege cat de mic este un micron luati in considerare ca un fir de par are in jur de 70 de microni in diametru, fiind in medie de 30 de ori mai mare decat cea mai fina particula. Dimensiunea unei particule determina potentialul sau de a ameninta sanatatea corpului omenesc.

Particulele care variaza in dimensiune intre 0.3 si 0.9 microni prezinta cea mai mare amenintare pentru sanatate intrucat sunt suficient de mici pentru a trece de firele de par care protejeaza pasajele respiratorii si sunt prea mari pentru a fi usor exhalate. Aceste particule iritante includ praf, polen, matreata animala, resturi de acarieni, multe bacterii, spori de mucegai, gaze de esapament, particule de la imprimante si copiatoare laser.

  • 0.1 to 0.3 micron = virusi, bacterii, alti alergeni
  • 0.3 to 1 micron = Fum de tigara, fumuri metalice, unele bacterii
  • 1 – 5 microni = Bacterii si particule mici de praf
  • 5 – 10 microni = mucegai, polen, particule medii de praf
  • 10 microni = Particule mari de praf

Pentru ca particulele de dimensiuni medii sunt mai inclinate sa se lipeasca de tesutul pulmonar, ele sunt suspecte de a provoca o serie de probleme de sanatate conexe poluarii aerului de interior, de la dureri de cap, ameteala pana la boli cardio-vasculare si cancer. In particular polenul, matreata animala, sporii de mucegai si particulele de acarieni sunt cunoscute pentru declansarea unor episoade de astm si crize de alergie.

Tehnologia de filtrare patentata HEPASilent™ Blueair are o eficienta de filtrare de 99.97% a particulelor mai mari de 0.1 microni. Cand capacitatea optima a unui filtru este o prioritate, in mod clar Blueair este alegerea pe care trebuie sa o faceti.