Majoritatea filtrelor HEPA folosesc doar filtrare mecanica; aceasta inlatura, in mod standard, 99.97 din particule pana la 0.3 microni. Tehnologia de filtrare patentata HEPASilent™  combina metoda mecanica cu cea electrostatica activa, pentru a obtine o eficienta mai mare si a captura particule mai mici decat ar face-o folosirea uneia dintre cele doua metode.

Filtrarea mecanica intercepteaza si blocheaza  particulele de dimensiuni medii (0.3-0.9 microni) intr-un mod similar in care o sita blocheaza  materialul strecurat prin ea. Desigur, particule mai mici decat gaurile sitei trec de mediul de filtrare si acelasi lucru se intampla in cazul filtrarii mecanice.

Particulele pe care filtrarea mecanica le rateaza sunt capturate de componenta electrostatica a sistemului Blueair HEPASilent™. Tehnologia de filtrare HEPASilent filtreaza 99.97% din particulele mai mari de 0.1 microni, cand opereaza la cea mai mica viteza.

Sistemul nostru trece particulele printr-o camera de ionizare unde aceastea se ciocnesc cu ioni negativi si dobandesc o mica sarcina electrica. Cand ies din camera de ionizare particulele sunt atrase de fibrele incarcate pozitiv ale filtrului HEPASilent™.  Astfel, in loc sa pluteasca si sa treaca prin mediul de filtrare, particulele sunt retinute si eliminate din aer.

Majoritatea sistemelor electrostatice incarca fibrele mediului de filtrare, nu particulele. Sarcina se disipeaza in timp si mediul de filtrare devine ineficient. Incarcand constant electrostatic particulele care intra in sistem , in loc de a incarca fibrele,  tehnologia HEPASilent™ functioneaza mai eficient si eficace.

Ionizarea produce ozon,  un gaz cunoscut ca fiind iritant al tesutului pulmonar. Sistemele Blueair folosesc un curent electric extrem de slab pentru a minimiza productia de ozon si o camera de otel etansa pentru a contine ozonul. Pentru mai multa protectie filtrul activat de carbon activ retine orice particula de ozon care scapa din camera de ionizare.

De fapt, testele au aratat ca concentratia de ozon din aerul emis de Blueair este mai mica decat cea din aerul preluat de aparat. Asadar sistemul Blueair de filtrare electrostatica nu prezinta nici un risc  pentru sananatate, nici chiar pentru cei care sufera de afectiuni pulmonare.