Intrebari frecvente despre purificatoare de aer

Cat de mic este un micron si de ce conteaza?

Un micron (micrometru) este a mia parte dintr-un milimetru ( 1/1000 mm). Marimea particulelelor aeropurtate este de obicei descrisa in microni. In general ochiul uman poate distinge particule pana la 25 de microni.

Pentru a intelege cat de mic este un micron luati in considerare ca un fir de par are in jur de 70 de microni in diametru, fiind in medie de 30 de ori mai mare decat cea mai fina particula. Dimensiunea unei particule determina potentialul sau de a ameninta sanatatea corpului omenesc.

Particulele care variaza in dimensiune intre 0.3 si 0.9 microni prezinta cea mai mare amenintare pentru sanatate intrucat sunt suficient de mici pentru a trece de firele de par care protejeaza pasajele respiratorii si sunt prea mari pentru a fi usor exhalate. Aceste particule iritante includ praf, polen, matreata animala, resturi de acarieni, multe bacterii, spori de mucegai, gaze de esapament, particule de la imprimante si copiatoare laser.

0.1 to 0.3 micron = virusi, bacterii, alti alergeni
0.3 to 1 micron = Fum de tigara, fumuri metalice, unele bacterii
1 – 5 microni = Bacterii si particule mici de praf
5 – 10 microni = mucegai, polen, particule medii de praf
10 microni = Particule mari de praf

Pentru ca particulele de dimensiuni medii sunt mai inclinate sa se lipeasca de tesutul pulmonar, ele sunt suspecte de a provoca o serie de probleme de sanatate conexe poluarii aerului de interior, de la dureri de cap, ameteala pana la boli cardio-vasculare si cancer. In particular polenul, matreata animala, sporii de mucegai si particulele de acarieni sunt cunoscute pentru declansarea unor episoade de astm si crize de alergie.

Tehnologia de filtrare patentata HEPASilent™ Blueair are o eficienta de filtrare de 99.97% a particulelor mai mari de 0.1 microni. Cand capacitatea optima a unui filtru este o prioritate, in mod clar Blueair este alegerea pe care trebuie sa o faceti.

Ce inseamna HEPA?

HEPA ( High Efficiency Particulate Air) inseamna Aer Particulat de Inalta Eficienta. Tehnologia de filtrare patentata HEPASilent™ Blueair elimina eficient 99.97% dintre toate particulele aeropurtate mai mari de 0.1 microni.

Impingerea aerului prin filtru necesita de obicei un motor puternic de ventilator, care poate fi zgomotos. Pentru a face unitatile de purificat extrem de silentioase Blueair foloseste, pe langa filtrul patentat care filtreaza mai mult aer cu mai putin efort din partea motorului si, implicit, mai putin zgomot, o carcasa din otel combinata cu un material fonoizolator.

Cum reuseste tehnologia HEPASilent™ sa obtina nivele de filtrare a aerului atat de inalte?

Majoritatea filtrelor HEPA folosesc doar filtrare mecanica; aceasta inlatura, in mod standard, 99.97 din particule pana la 0.3 microni. Tehnologia de filtrare patentata HEPASilent™  combina metoda mecanica cu cea electrostatica activa, pentru a obtine o eficienta mai mare si a captura particule mai mici decat ar face-o folosirea uneia dintre cele doua metode.

Filtrarea mecanica intercepteaza si blocheaza  particulele de dimensiuni medii (0.3-0.9 microni) intr-un mod similar in care o sita blocheaza  materialul strecurat prin ea. Desigur, particule mai mici decat gaurile sitei trec de mediul de filtrare si acelasi lucru se intampla in cazul filtrarii mecanice.

Particulele pe care filtrarea mecanica le rateaza sunt capturate de componenta electrostatica a sistemului Blueair HEPASilent™. Tehnologia de filtrare HEPASilent filtreaza 99.97% din particulele mai mari de 0.1 microni, cand opereaza la cea mai mica viteza.

Sistemul nostru trece particulele printr-o camera de ionizare unde aceastea se ciocnesc cu ioni negativi si dobandesc o mica sarcina electrica. Cand ies din camera de ionizare particulele sunt atrase de fibrele incarcate pozitiv ale filtrului HEPASilent™.  Astfel, in loc sa pluteasca si sa treaca prin mediul de filtrare, particulele sunt retinute si eliminate din aer.

Majoritatea sistemelor electrostatice incarca fibrele mediului de filtrare, nu particulele. Sarcina se disipeaza in timp si mediul de filtrare devine ineficient. Incarcand constant electrostatic particulele care intra in sistem , in loc de a incarca fibrele,  tehnologia HEPASilent™ functioneaza mai eficient si eficace.

Ionizarea produce ozon,  un gaz cunoscut ca fiind iritant al tesutului pulmonar. Sistemele Blueair folosesc un curent electric extrem de slab pentru a minimiza productia de ozon si o camera de otel etansa pentru a contine ozonul. Pentru mai multa protectie filtrul activat de carbon activ retine orice particula de ozon care scapa din camera de ionizare.

De fapt, testele au aratat ca concentratia de ozon din aerul emis de Blueair este mai mica decat cea din aerul preluat de aparat. Asadar sistemul Blueair de filtrare electrostatica nu prezinta nici un risc  pentru sananatate, nici chiar pentru cei care sufera de afectiuni pulmonare.

Poate un purificator de aer Blueair captura bacterii aeropurtate?

Raspunsul este un calificat “da”. Bacteriile si virusii sunt retinute de filtrele Blueair.

Niciun sistem de filtrare a aerului nu poate fi 100% eficient in a inlatura 100% din toate bacteriile si virusii (la o rata functionala de schimbare a aerului). Totusi, combinatia Blueair de filtrare activa electrostatica si filtrare mecanica ofera niveluri exceptionale de protectie. Tehnologia noastra patentata de filtrare HEPASilent™ captureaza si elimina  99.97% din particulele aeropurtate mai mari de 0.1 microni.

Bacteriile si virusii aeropurtat sunt o sursa comuna de infectii respiratorii si constituie o amenintare grava in special pentru copii, persoane in varsta, sau persoane cu un sistem imunitar sau cardio-vascular deficitar. Anumite boli infectioase sunt raspandite prin intermediul virusilor sau bacteriilor aeropurtate, spre exemplu meningita, anthrax-ul, tuberculoza, tusea convulsiva.

Cat de mari sunt virusii si bacteriile care ameninta sanatatea umana?  Conform bazei de date a Departamentului de Inginerie Aerobiologica al Universitatii de Stat din Pensilvania State University Department virusii si bacteriile patogene variaza ca marime intre  0.018 microni pana la 1.325 microni. Printre patogenii aeropurtati mai mari de 0.1 microni se afla:

 • Virusul varicelei (Varicella zoster) – 0.12 – 0.2 microni
 • Virusul variolei (Poxvirus variola) – 0.14 – 0.3 microni
 • Bacteria tusei convulsive (Bordetella pertussis) – 0.2 – 0.3 microni
 • Bacteria pneumoniei (Mycoplasma pneumoniae) – 0.2 – 0.3 microni
 • Bacteria bronsitei (Chlamydia pneumoniae) – 0.2 – 0.4 microni
 • Bacteria meningitei (Haemophilus influenzae) – 0.2 – 0.3 microni
 • Bacteria tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis) – 0.2 – 0.6 microni
 • Bacteria difteriei (Corynebacteria diphtheria) – 0.3 – 0.8 microni
 • Bacteria scarlatinei (Streptococcus pyogenes) – 0.6 – 1.0 microni
 • Bacteria antraxului (Bacillus anthracis) – 1.0 – 1.25 microni

Poate un purificator de aer Blueair sa elimine gazele?

Da. Sistemele de purificare Blueair pot inlatura gazele, fumul si compusii volatili organi cum ar fi fumul de tigara, gaze industriale, gaze de esapament, gaze produse de ardere sau eliberate de materiale de constructie sintetice, sau mirosuri de mancare.

Filtrul standard HEPASilent™ este facut din polipropilena, care filtreaza mecanic particulele aeropurtate. Pentru a maximiza eficacitatea filtrului particulele sunt incarcate negativ electrostatic inainte de a ajunge la filtre.

Filtrul optional SmokeStop foloseste un mediu de carbon activ pentru a filtra gaze si mirosuri. Recomandam acest filtru imbunatatit pentru mediile in care eliminarea fumului, a gazelor si mirosurilor este necesara. Astfel de medii pot fi bucatarii, sali de mese, baruri, restaurante, camere de hotel, locuri de munca unde se folosesc vopseluri, sau adezivi, alte spatii industriale, sau case de locuit aflate in zone urbane expuse la poluare exagerata.

Cum ajung gazele in interior? Pe langa aerul din zona in care locuim sau muncim, care poate fi poluat peste limitele admise, vezi cazul Bucurestiului, fumul de tigara sau mirosurile aferente pregatirii si servirii mancarii, utilizare de produse de curatare facute din chimicale, de pesticide si aerosoli de diverse tipuri fac ca expunerea noastra la poluanti gazosi sa creasca si in spatii bine sigilate sau indepartate de poluarea urbana.

Alte gaze sunt introduse in interior cand plasticul, cleiul, sau alti compusi din materialele sintetice de constructii, pardoseli sau mobilier elimina particule in aer intr-un proces numit “outgassing”, un tip de sublimare.  De asemenea, gaze de combustie provenite de la sistemele de incalzire pot fi prezente in aerul pe care il respiram la interior.

Acest tip de sublimare/Outgassing poate reprezenta o problema speciala cu tapiteriile sau mochete/covoare sintetice, vopseluri, sau alte tratamente ale peretilor, sau chiar cu mobilierul care poate contine formaldehida sau alti compusi care se elibereaza in aer.

Toate aceste gaze pot fi factori de risc pentru o serie de afectiuni legate de poluarea aerului, de la afectiuni respiratorii la alergii si afectiuni vasculare. Chiar si mirosurile puternice sunt cunoscute a afecta in mod negativ pe cei care sufera de astm.

Ca raspuns, Blueair ofera doua nivele de protectie fata de potentialele probleme de sanatate asociate poluantilor gazosi – filtrele de particule standard si filtrele aditionale Smokestop.

De ce aerul curat conteaza?

BBC: “Cleaner air adds months to life”
The New England Journal of Medicine study matched air pollution and life expectancy statistics from 51 cities between 1980 and 2000. Scientists found people living 2.72 years longer by 2000 – 15% of which they attributed to falls in pollution. Studies have found poor air quality can worsen lung and heart disease. [...]

CNN: “Drop in pollution linked to longer lifespans”
Americans are living longer because the air they breathe is getting cleaner, a new study suggests. The average drop in pollution seen across 51 metropolitan areas between 1980 and 2000 appears to have added nearly five more months to people’s lives, according to a study published Wednesday in The New England Journal of Medicine.[...]

USNews: “Cleaner air equals longer life”
New study shows there is a direct relationship between the level of fine-particle pollutants in the air people breathe and life expectancy in cities across the United States.
Reducing the average level of fine-particle pollutants — the most damaging kind — by 10 micrograms per cubic meter of air adds about seven months of life expectancy, according to the study of 51 metropolitan areas from Portland, Wash., to Tampa Bay, Fla.[...]

WebMD: “Life expectancy up, thanks to cleaner air”
Steps to curb air pollution in the United States are paying off, helping to dramatically increase average life spans, a new study says.
Researchers at Brigham Young University and the Harvard School of Public Health report in the Jan. 22 issue of the New England Journal of Medicine that the average life expectancy in 51 U.S. cities increased nearly three years over recent decades.
“Such a significant increase in life expectancy attributable to reducing air pollution is remarkable,” says C. Arden Pope III, PhD, a BYU epidemiologist and lead author of the study. “We find that we’re getting a substantial return on our investments in improving our air quality.”[...]

Cum functioneaza un purificator de aer Blueair?

O combinatie revolutionara intre un mediu de filtrare avansat si o camera de ionizare fac posibil ca sistemele de filtrare a aerului Blueair sa obtina performante mai bune decat folosind doar una dintre aceste tehnologii. Pe cea mai mica viteza tehnologia de filtrare Blueair’s HEPASilent ™ captureaza 99.97% dintre particulele mai mari de 0.1 microni.

Cum functioneaza:

 1. Aerul este absorbit in sistemul Blueair cu ajutorul unui ventilator silentios
 2. Particulele aeropurtate trec prin camera de ionizare si sunt incarcate electric. Aceasta incarcare le va face sa fie capturate cu o rata de succes mult mai mare de filtrul de polipropilena patentat.
 3. Particulele sunt retinute de filtrul cu trei stadii progresive.

Filtrul cu trei stadii progresive:

Sadiul 1 – captureaza particule mai mari cum ar fi polenul si particulele mari de praf. 

Stadiile 2 si 3 filtreaza si particulele cele mai mici cum ar fi fumul de tigara si praful de esapament.

Impreuna, camera incapsulata de ionizare si filtrul cu trei stadii de filtrare se combina pentru a crea tehnologia patentata de filtrare Blueair HEPASilent™ — livrand maximum de aer purificat cu minimum de zgomot.

Din ce sunt facute filtrele de purificare aer Blueair?

Filtrul standard HEPASilent™ incorporeaza un mediu de filtrare gradient facut din fibre non-toxice de polipropilena sudate ultrasonic fara aditivi chimici si un mediu de filtrare din carbon activ pentru inlaturarea gazelor. Filtrul optional SmokeStop adauga mai mult carbon activ pentru o peformanta de filtrare a gazelor mult imbunatatita. Cele doua filtre sunt altfel identice in termeni de capacitate de filtrare a particulelor, durata de viata a filtrului si marime. Atat polipropilena cat si carbonul sunt reciclabile. Polipropilena este  o fibra non-toxica ideala ca mediu de filtrare.

Polipropilena este un element central al filtrarii  electrostatice. Moleculele de polipropilena se orienteaza usor catre un camp electric. Astfel, molecula de polipropilena “simte” ca o particula incarcata negativ a intrat in campul de filtrare si se intoarce spre ea. Aceasta creeaza o forta de atractie mare, care actioneaza atragand particula catre fibra de polipropilena care o va retine.

Cand comparam filtrele standard facute din hartie imbracata cu triclosan sau din fibra de sticla, cu cele din polipropilena – polipropilena este un material ideal. Pentru ca polipropilena este impermeabila sistemele Blueair nu necesita bacteriostatice bazate pe substante chimice, sau inhibitori de mucegai. In loc sa absoarba umezeala in care bacteriile se dezvolta, polipropilena respinge apa si previne reproducerea bacteriilor si mucegaiului in interiorul filtrelor. Astfel, famililia dumneavoastra poate evita potentialele efecte adverse al aditivilor chimici. Carbonul activ absoarbe mirosurile, fumul si alti poluanti gazosi responsabili  pentru o serie de afectiuni legate de calitatea aerului de interior. Atat filtrul standard, cat si cel de carbon activ foloses un sistem avansat de mediu de filtrare din carbon activ. Filtrul optional SmokeStop are insa o densitate mai mare de carbon activ care ii mareste capacitatea de a absorbi semnificativ mai multe mirosuri si gaze.

De ce fel de filtru purificator de aer am nevoie?

Alegeti tipul filtrului in functie de tipul de poluanti (particule si gaze) care sunt prezenti in aerul pe care il respirati. Filtrul standard Blueair HEPASilent™ este un filtru de particule care ofera filtrare eficienta si eficace pentru medii in care particulele sunt principala problema si gazele una secundara. Pentru orice mediu in care filtrarea gazelor si mirosurilor este o prioritate recomandam filtrul optional SmokeStop.

Toate sistemele Blueair incorporeaza tehnologia patentata HEPASilent™ , care combina filtrarea mecanica cu cea electrostatica pentru a captura 99.97% din toate particulele si gazele mai mari de 0.1 microni.

Filtrul optional Blueair SmokeStop adauga mai multa capacitate de absorbtie a gazelor si este recomandat pentru medii in care trebuie inlaturat fumul de tigara, mirosul de mancare, sau alte fumuri sau gaze industriale .

Pentru oameni cu sensibilitati chimice, sau pentru cei cu astm sau alergii, filtrul SmokeStop va oferi un nivel si mai ridicat de protectie.

Cat de des trebuie sa schimb filtrul sistemului de purificare aer Blueair?

Pentru a mentine o performanta de varf a aparatului de purificare aer Blueair recomandam schimbarea filtrelor la 6 sau 12 luni, in functie de model. Aceasta perioada este recomandata pentru o functionare a aparatului de 24 de ore din 24 (4380 de ore). 

De ce atat de des? Cantitatea si tipul de poluare a aerului de interior poate varia dramatic de la un mediu la altul. Unii producatori pretind ca filtrele lor au o durata de viata foarte mare – unii spun chiar 5 ani! Noi, Blueair, va spunem cat de des ar trebui schimbate filtrele in lumea reala, nu in cele mai bune conditii de laborator.

In mod evident, inlocuirea filtrelor la cate sase luni va creste costul de intretinere al aparatului Blueair. Totusi, noi credem ca este mai bine sa stiti de la inceput ce implica sa va mentineti in permanenta aerul de interior curat si sanatos. Fara o schimbar regulata a filtrului purificatorul dumneavoastra de aer va functiona la o fractiune din performanta sa optima.

Pentru a va face intretinerea cat mai facila Ergonomos va ofera un Program de Schimbare a Filtrelor si un Program de Garantie Extinsa. Folosind aceste programe beneficiati de livrare gratuita a filtrelor si o garantie de pana la 5 ani.

Daca schimbati regulat filtrele va asigurati ca beneficiati de o performanta de clasa mondiala de la sistemul dumneavoastra de purificat aerul, care este unul dintre cele mai bune din lume.

Cum va ajuta un purificator aer impotriva imbolnavirii de gripa?

Purificatoarele de aer Blueair pot ajuta la protejarea utilizatorilor impotriva multor tipuri de gripa, cum ar fi H1N1 si H3N2,  prin captarea virusilor in filtrele de particule Blueair, care utilizeaza tehnologia patentata  HepaSilent ™. Multi experti sunt de parere ca virusii gripali sunt raspânditi prin picaturi microscopice raspandite de persoane infectate, atunci când tusesc, stranuta sau vorbesc, picaturi care sunt apoi inspirate de persoanele din proximitate, intrand astfel si in organismul acestora.

Desi nici o companie de purificatoare aer nu este capabila sa demonstreze cat de eficiente sunt unitatile lor in protejarea oamenilor de gripa, testarile independente indica faptul ca purificatoarele aer Blueair sunt printre cele mai bune din lume in furnizarea unei Rate de Livrare de Aer Curat / Clean Air Delivery Rate (CADR). CADR este un standard global dezvoltat de Asociatia Producatorilor de Aparate Electrocasnice / Association of Home Appliance Manufacturers (AHAM) pentru a evalua purificatoarele de aer autonome.

Institutul suedez pentru Controlul Bolilor Infectioase/ Swedish Institute for Infectious Disease Control (SIIDC) este un vechi client al Blueair, folosind purificatoare aer Blueair pentru a proteja personalul de particulele nocive din aer. Purificatoarele aer Blueair elimina rapid particulele aeropurtate si virusii, creând un climat sanatos de interior la domiciliu sau la birou.

Spre deosebire de alte purificatoare de aer, Blueair foloseste tehnologia patentata de filtrare HEPASilent ™ , tehnologie care combina tehnologiile electrostatice si mecanice de filtrare. Aceasta combinatie intre o camera de ionizare incapsulata si filtrul gradient cu structura progresiva HEPASilent ™ a facut din Blueair prima alegere pentru multe cadre medicale.

Tehnologia Blueair HEPASilent ™ captureaza particule aeropurtate, inclusiv virusi pana la 0,1 microni, cu o eficienta de 99,97%  - fara a emite ozon si fara a face fotocataliza care poate produce in aer alte substante daunatoare organismului uman. Comparati performanta Blueair cu cea a majoritatii celorlalte purificatoare de aer, care pot filtra doar particule cu o marime intre 0.3 - 1.0 microni in dimensiune.

In 2010, Centrul de cercetare pentru stiinte de mediu Kitasato din Japonia a testat eficienta purificatoarelor de aer Blueair in eliminarea bacteriilor, virusurilor si sporilor de mucegai.  Testele au fost efectuate pe un model Blueair 650E, functionand la viteza maxima intr-o incapere de 10m3 . Eficienta in eliminarea tuturor agentilor patogeni aerieni atinge un minim de 99% in primele 10 minute de functionare si peste 99.9% dupa 20 de minute.

Nimanui nu ii place sa se imbolnaveasca de gripa, care se poate manifesta de la forme usoare la unele foarte severe, cu simptome care includ febra, tuse, dureri in gât, dureri de cap si nasul infundat. Simptomele apar, de obicei, de la 1 la 4 zile dupa ce ai fost infectat, ceea ce inseamna ca este usor sa transmiti altora boala chiar inainte sa stii ca esti bolnav. O modalitate dovedita de a reduce riscul de a deveni infectat este sa va spalati pe maini cu regularitate.

La Blueair, noi intelegem teama de gripa a oamenilor. Deci nu ezitati sa contactati unul dintre agentii nostri de vânzari, care pot explica modul in care un purificator aer Blueair poate ajuta la reducerea riscului de imbolnavire de gripa prin filtrarea de virusi, bacterii si alte particule daunatoare din aerul pe care il respiram la domiciliu sau la locul de munca.