Planta de ambrozie face parte dintr-o familie de buruieni, iar pentru om, reprezintă un alergen. Ea este des întâlnită. Creşte pe câmpuri şi în zonele de la marginea oraşului, conform Biomedica. Înmulţirea, mai exact răspândirea polenului de ambrozie, are loc de la sfârşitul verii şi până la începutul toamnei, moment în care apar alergiile.

Alergia la ambrozie se declanşează în momentul în care o cantitate mică de polen este inhalată şi ajunge în căile nazofaringiene. Organismul va reacţiona în scopul eliminării acestui corp strain din interiorul său. Drept urmare, declanşează un înterg răspuns imunitar. O cantitate mica, de 30 grăuncioare/m3 de polen sunt deajuns pentru declanşarea reacţiei alergice. Persoanele sensibile pot fi afectate chiar şi când există 1-2 grăuncioare de polen/m3, detaliază Biomedica.

Simptomele alergiei la ambrozie sunt aceleaşi cu a altor forme de alergie la polen. În cazul astmaticilor poate provoca tuse şi respiraţie şuierătoare. În cazul persoanelor alergice determină simptome precum: strănut; nas înfundat; secreţii nazale apoase (rinoree); cefalee; iritaţii ale ochilor; mâncărime în gât; pierderea mirosului; somnolenţă; oboseală cronică.

Schimbări recomandate în stilul de viaţă

  • Evitarea deplasării afară din casă, între orele 10 şi 15, atunci când se eliberează cele mai mari cantităţi de polen în aer;
  • Duşul şi schimbarea hainelor după ce ai venit de afară;
  • Ferestrele închise atât acasă, cât şi la maşină;
  • Instalarea filtrelor HEPA pentru a ajuta la eliminarea alergenilor din aer;
  • Începerea medicaţiei contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
  • Evitarea uscării hainelor afară. Particulele de polen se pot prinde de acestea;

Alimente de evitat

În cazul alergiei la ambrozie, este recomandată evitarea alimentelor care conţin proteine similare celor din ambrozie. Printre acestea se numără bananele, pepenele galben, mierea, ceaiul de muşeţel, seminţele de floarea-soarelui, echinaceea, castraveţii şi zucchini.

De asemenea, este recomandat să adopţi o dietă antiinflamatoare pe bază de fructe şi legume organice şi proteine din peşte şi carne de vită.

citeste mai multe in articolul Alergia la ambrozie: ce simptome poţi manifesta